Syaura, Sufia and new feeding bottle~~

Monday, August 4, 2008



Last weekend balik kampung arwah nenek sebab ada kenduri. Mmm...bila dah kumpul ramai2 gitu and makcik pakcik nampak Syaura minum ikut botol lagi macam biasala.."Eh, Syaura minum ikut botol lagi?"... Ramailah yang prihatin.. tapi atas nasihat and pandangan visitor tachi, ummi wat tak peduli ajelah...senang cerita!...as ramai jugak yang actually minum ikut botol sampai 6,7 tahun ummi decided to give Syaura tolerance sampai 6 tahun(dah try ajar ikut cawan memang dia tak suka..)hehe.....As Sufia pun dah 8bulan..means ummi dah guna polycarbonate feeding bottles as storage for EBM and also feeding bottles untuk Sufia selama 6 bulan, its time to change to new one...So after survey di kedai sana dan sini..E-store sana sini last2 ummi pilih MAM BPA free bottles for both of you..Fair and square Syaura 2 botol, Sufia pun 2 botol...
Untuk simpam EBM Sufia lak, ummi nak bertukar ke BPA free playtex liners yeay!!
Some info:
What is BPA?
Bisphenol A, commonly abbreviated as BPA, is an organic compound with two phenol functional groups. It is a difunctional building block of several important polymers and polymer additives. With an annual production of approximately 3 million tonnes, it is an important monomer in the production of polycarbonate.
Suspected of being hazardous to humans since the 1930s, concerns about the use of Bisphenol A in consumer products grabbed headlines in 2008 when several governments issued reports questioning its safety, and some retailers pulled products made from it off their shelves.


P/S: Sufia beruntung sebab ummi had learned a lot of things bila dah dapat Sufia. Masa Kakak Syaura dulu ilmu totally zero and ummi pernah tak tukar feeding botol kakak dekat setahun sebab tak cukup ilmu. Hopefully everything is not too late my dear.

6 comments:

ojasamid said...

comey botol baru tuh mie..xde lah nmpk mcm "botol baby" sgt.eheh. (mata ku sajakah yg nmpk begitu?)

apepon betol tu mie, bila dh jadi parents mmg ada saja mulut org berkata2 itu ini. tp kekkyoku balik ke kita juga nk react n handle the situation mcm mana. asalkan x ikut kata2 org melulu udah la kan. hehe.

n i agree on the importance of updating our knowledge; be it parenting, child-care, breastfeeding n mcm2 lg ilmu dunia akhirat. yelah,ilmu pon berkembang ikut peredaran masa kan. bagus gak korg dok bubuh entry psl topik2 mcm ni, at least kami2 yg baca pon boleh dpt ilmu sama. hehe. byk `saham` tu..iA.

mimi said...

Oja, aku pun rasa botol tu comey...aku amik dua2 kaler pink..ehhe..Sian kat Syaura..adik dia dapat suma yang best2 yang 'safer'..dia sulung umi dia banyak taktau dulu pakai 'hentam' je..hehe..

Itulah oja, ramai yang tegur masa aku balik kg tu...aku senyum je... biarlah diaorang nak cakap apapun..

aku pun agree ngan ko, makin banyak belajar ilmu parenting ni sebenarnya masih banyak yang kita taktau kan..hehehe...

Mummy HnH said...

same laa, Humaira pon untung byk sgt compare dgn Hakim.. BF, CD, start makn 6 bln & dah start makan fruits (puree) at earlier age... Hakim dulu takut2 nak bg makan buah... ilmu nie mmg nak kena selalu update kan...

btw, ttg BPA, selain guna liners, leh juga gune MLO nyer botol tue mi.. comel! boleh re-use and guna berkali2... heheh... sbb playtex yg 4oz tue, actually boleh isi takat 3 oz ajer, max pon 3.5 oz.. lebih dah takleh ikat... sufia skrg minum baper oz?

mimi said...

Itulah aru, sian kan depa..ilmu nak kena cukup nak jadi ibu ni.. dulu aku masa dapat Syaura lagilah..'budak-budak' lagi(22 years old at that time)..dah tu tak rajin pulak nak timba ilmu.. korekara tebus balik kesalahan!

BTW, Sufia minum cuma 3oz je...lagi2 bila dah start makan ni..minum main2...Ooo..ada nampak gak MLO nya bottles tu..liners tu belum beli lagi pun..bolehla try angkat dua2 cuba yang mana best;)

Shais said...

salam mimi,

beli botol baru yee.

anak saya jenis directfeeding tak reti guna botol...jimat duit...bila tengok sekarang ni dah ada macam2 brand terasa ketinggalan pulak..huhuhu.

mimi said...

Oh Shais, terima kasih for dropped by. Untung betul dengan mummy yang dapat fully directfeeding..jeles2..hehe.. Nilah shais baru nak tukar yang ke BPA free..sebelum ni pakai yang polycarbonate je..hopefully lebih selamat kat budak2 ni...;)