Habit during BFing~~

Thursday, August 28, 2008

Memori pahit manis during breastfeeding and I realized that Sufia ada macam2 pesen habit dia sewaktu menyusu pada umur yang berbeza hehehe...

1) Umur 2-3bulan: sambil bf sibuk nak nyonyot jari sekali...sampai umi naik konpius nak nyusu ke nak nyonyot jari....kalu time kuku tajam memang sakitler... so dah lama2 baru tau camne nak handle...kena tarik tangan dia pelan2 and then buat2 gurau ngan dia..baru dia tak nangis waktu jari kena tarik..

2) Umur 3-4 bulan: sambil bf asal ada dengar suara orang bercakap ke kakak dia menjerit ker dia sibuk nak toleh...masalahnya dia bawak sekali nip kat mulut dia..adoi...geram dibuatnya.. yang ni taktau camne nak handle..tahan jelah sakit sampai habit dia tu hilang sendiri..kikiki..agaknya masa minum kat botol boleh toleh sana toleh sini..she applied it to both botol and nenen..hehehe

3) umur 4-7 bulan: Nyoy nyot nyot nyoooot...gigit....Kuat betul menggigit..Baru2 tu memang terjerit2 tak sudah...taktau camne nak handle.....tapi dah lama2 dapat detect yang dia geram kalu lambat 'let down' dia bantai gigit...Until I read this ARTICLE. There is a way to handle biting baby ni...lama2 ummi pun naik terror nak handle..Nasib baik lom tumbuh gigi..kalau tak...aduhai...

4) umur 7-9 bulan: Ha ni yang terbaru la ni...sambil bf sambil tu raba2 pipi ummi lah, kuis2 hidung ummila...yang tak tahan boleh korek sampai dalam lubang hidung tu kekeke...gelihati pun ada...dah tu kalau kakak ketawa sambil bf sibuk nak bangun...kalula dia buat kat public haru dibuatnya kelam kabut...

Lepas2 ni apa pulakla habitnya agaknya...Nilah yang akan jadi sweet memori bila dah stop bf nanti yek...;)

8 comments:

Shais said...

salam rozamimi,

macam-macamkan gelagat bf baby.
la ni baby saya dah tahap gaya bfed menonggeng...ada masa boleh pusing2..naik pedih nip kita.


nanti singgah blog k.

CT said...

mimi, humayraa' pun sama...suka main2 raba hidung..kekadang dipicit2nye...naik lemas

Mummy HnH said...

mimi,

My Humaira (kena sebut 'my' sbb sama dgn nama baby ct plak.. heheh) still lagi stage takleh concentrate waktu feeding... pantang dgr sore ayah & Hakim, confirm sebok nak tgk... Laa nie habit dia, sambil nenen sambil tarik kaki sebelah (cth kalau tgh nenen B kanan, dier angkat kaki kanan dier dgn tangan kanan) setinggi yg mungkin.. 90 degree pon ader! hihihi...

Rozamimi said...

Shais, panggil mimi je..dah visit dah ur blog...trima kasih banyak yer.. Wah wah boleh tonggeng pulak yer...mesti kelakar...itulah sakit tak sakit kena sabar jelah kan...

Rozamimi said...

ct, samalah ngan sufia...boleh korek dalam lubang hidung tu yang tak tahan..kekeke...

aru, boleh pulak angkat kaki tinggi2 yer... yang ni sufia belum lagilah... tergelak jugak aku baca macam2 pesen baby meyusu ni kan...kekeke...

Yan said...

sangkut kaki kat bahu >> checked!
la ni kalau nyusu atas sofa, dia akan turun dari sofa tu, ended up, dia berdiri sambil nyusu, whilst kita masih duduk atas sofa.. bley imagine?

thats my Zeri!

Our Dreams Of Life said...

mimi

ingatkan alysha sorang je yg ada pe'el macam2 wktu nyusu..rupanya mmg sumer baby cenggitu ek..hehe..SELAMAT BERPUASA YE

Rozamimi said...

cik yan, thanks for dropped by..wah ganas tuh...takleh nak imagine ni..kekeke...

Ummilna, agaknya umur lebih2 kurang alysha and sufia memang ada habit cenggitu agaknya yer...