Syaura chan Miss Lefthanded~~

Friday, July 11, 2008



It is difficult to be a lefty!! Itulah apa yang sering aku perhatikan and dengar tentang lefthanded person.... Salah satu daripada anak aku dikurniakan kelebihan ini(Sufia belum tahu lagi).... Special sikit dari orang lain, Syaura chan lefthanded person. Biasanya rate dia dalam 10 orang seorang adalah kidal.... Minority!!Nak dijadikan cerita di dalam 'special' ni pada Syaura, aku and hubby as parents and maybe teacher Syaura ada sikit kepayahan kat Syaura ni

1) Kalau tengok handwriting dia selalu terbalik, tak kiralah nombor ataupun huruf... nombor 6 terbalik, B terbalik(maybe sebab dia cuba utk ikut cara right-handed person menulis).... Tapi bila we all try nak ajar dia, we all pulak terpaksa guna tangan kiri pulak nak tunjukkan cara menulis....but... tak boleh nak ikut lengkuk orang tangan kanan...kalu lapan tu kena pusing ke belakang dulu....perghh...payah...

2) Kesian kalau tengok dia nak menggunting benda....pakai tangan kiri payah pakai tangan kanan susah...last last nak gunting straight jadi benkang benkok...siannya Syaura...

3) Pernah sekali Syaura nak tolong umi bukak tin, konon2nya...yappari dame!!

Apa apapun sebagai parents aku and hubby kena banyak sabar nak ajar Syaura and semoga semua permasalahan ni cepat solve..Lagipun sekarang pun dah banyak tools untuk lefthanded person kat pasaran untuk memudahkan golongan minority ni...

Below some info of lefthanded person:
Handwriting
It can be difficult for left-handed children to learn to write if the teacher does not take the student's left-handedness into account. In fact, even in the later 20th century, some UK schools were discouraging children from writing with their left hand, often seriously affecting the child's development (Hansard 1998). When properly done, left-handed writing is a mirror image to that of the right-hander, making the teaching process confusing for the right-handed teacher of a left-handed student. The result is that many left-handed children learn to write with their hand curled around the pen so that it can meet the paper at the same angle as the right-hander, rather than simply tilt the paper the opposite way.[citation needed] Once this habit is formed, it is difficult to break.[citation needed] This curling of the hand results in the heel of the palm being placed behind the writing, forcing the writer to lift it off the paper and making the grip even more awkward. In addition, constantly lifting and replacing the hand over fresh ink often causes smudging, causing problems for many left-handed students, especially in exam situations. Ink is also rubbed on to the hand, causing an inky hand. When the left hand is held correctly, it is below the writing, as is typical for right-handers.
However, left-handed people who speak Arabic, Persian, Urdu and Hebrew or any other right to left language, do not have the same difficulties with writing. The right to left nature of these languages prevents left-handers from running their hand on the ink as happens with left to right languages. Still, due to these alphabets being developed for right-handed people, the characters are still often more easily matched to a right-handed profile.

6 comments:

Linchan said...

mimi.. i miss u too.. apa content mimpi u pasal i tu? kininaru ne.. eh syaura hidarikiki ek.. wahh yot n mimi pon tak hidarikiki kan... ganbatte syaura chan.. mesti mencabar yot-mimi nk ajar itu ini sbb u both x hidarikiki.

mimi said...

Kak lin...hisashiburi dane... i mimpi u datang lawat i kat umah kat mesia.. tapi u pakai baju sejuk parat lutut ngan boot..tu je...takde apa2 pun pastuh dah tersedar...kekeke..

Aah payah kaklin..banyak tulisan dia terbalik.... mencabar betul.. rasa nak ajar dia tulis tanagn kanan..menggigil2 pulak tulisan dia..kekeke.. takpe takpe...gambarimasu!!

Mummy H&H said...

bestnyer Syaura-chan hidarikiki! auntie suka budak hidarikiki nie, sbb nnt boleh make-full-use right-brain... ganbare Syaura-chan!!!

nuriezam said...

hai kak mimie....
nuriezam ni kawn azie....tapi azie panggil nuriezam, ct...so ct bhasakan ct gak lah...ct pun tergolong dlm golongan orang yg kidal,,..pegang gunting, pisau, senduk...semua tgn kiri..smpaikan mak mertua ngn ipar, risau tgok ct buat keja...takut terlukalah...slh potonglah...tapi best....he he he..speacial......

mimi said...

Hai Aru, tulah Syaura chan kena gambaru, ummi nye pun kena gambaru gak..kekeke...mintak2la syaura cepat terror..

Hi Ct, thanks for dropping by. Tengok2 kan azie kat tempat kerja yek..kalu ada pape report je kat kite...kekeke...Itulah tengok syaura menggunting pun risau je... Yang bestnya memang special.. lain dari orang lain kan...;)

nuriezam said...

he he he..special mmglah...tapi,,,kena latih dia gak guna barang2...sebab,, kalau guna gunting yg utk org righthand, dia akan rasa gunting tu mcm tak tajam...sebernya tajam....so, kalau dia guna tangan kiri, kena terbalikkan gunting tu..baru dia akan rasa tajam...he he he he...

pasal azie, dont worry,,...ct akan perhatikan dan telitikan...ha ha ha ha