Fever @ 'bubbye'~~

Thursday, July 17, 2008


Asalnya dua hari lepas Sufia kena sembelit, susah betul dia nak poo poo.... Harituh try bagi betik lecek, baru dua sudu dah sembur2... try buat Apple puree recipe Mummy H&H.. , tiga empat sudu and then muntah..mmm... nampaknya Sufia memang minat betul makan nasi...(macam umminya masa mengandung bak kata Kak Etty hehehe...). Lepas dah buang air besar tu, malam tu badan Sufia hangat betul....Hisashiburini fever!! Alahai siannya Sufia susah nak yayak sampai demam...Dahla ada 'anak buah' kena denggi pada masa yang sama...cuak sungguh... tapi Alhamdulillah lepas dua hari, bagi paracetemol aje demam adik dah baik... Ureshi tak terkata... Balik dari kerja harini nenek cerita Sufia ligat betul. Berjalan dalam walker ke sana sini satu rumah.... and tambah akal satu lagi...Sufia dah pandai hayun tangan kalau kita sebut "bubbye''. Komain laju lagi menghayun tangan kalu kita sebut babai.....Huhuhu.... demam nak tambah akal rupanya....


Tapi camne pun risau betul ngan masalah peram poo poo Sufia ni.... Visitors, kalau ada apa2 petua nak mudahkan baby yayak share2 la ye... Thanks in advance..:)

8 comments:

ojasamid said...

mie, susah poo tuh dlm ertikata dia suffer ke sbb sembelit?
affan smpi skang pon masih jrg poo even dh start solids. 2,3 hari skali,kdg 4hari skali. and yes stool dia mmg agak solid but he never shows any sign pon discomfort or pain so i never give so much thought abt it.

apepon, bila dh start solid ni bagi byk air lah kot, setiapkali makan. it helps gaklah.but bubur nasi nih mmg kanousei nk peram poo tuh tinggi gaklah berdasarkan pengalaman.hehe.

AiDA said...

ish3..!
ciannye kat sufia...
long..
aku nk blek da arini..
doakan perjlnn aku slmt eh...
xsabo nk jmpe piah..!
wakakaka

mimi said...

Oja...dia nangis2 kalu nak yayak... dulu masa exclusive BF pun dia suka peram yayak..tapi masa yayak takdelah nangis and cair je... Ni masa yayak dia nangis pastuh gigil2 nak kluarkan... Sian tengok dia... and quite solid gakla... Makan memang selera lagi2 bubur nasi...Mmmm.. nak kena bagi banyak air masak tapi pephamla budak kecik ni kalu air masak pandai menolak..kekeke...

Adik, aku doakan ko selamat...

ojasamid said...

sokka..maybe sbb tuh kot eh mie, kurg minum air masak.jadi stool keras sket.
yg aku buat awal2 introduce solid food dulu tuh bagi air in between setiap suapan (utk permulaan). bila dia nampak dah bleh terima air masak, baru aku bagi lps abis makan but banyak sketlah. mmg so far alhamdulillah xpenah terjadi masalah sembelit smpi nangis2 ni.paling2 dia meneran sketlah. ahaks.
tp dulu kalo dh berhari2 sgt dia dok peram, aku bg sweet potato lenyek+EBM. mmg berkesan sungguh. hihi.terus dia poo esoknya.
pisang lenyek+EBM pon berkesan gak so far.

ojasamid said...

n aku ada dengar kalo buat tummy massage tuh bleh mudahkan baby buang air beso. manalah tau berkesan kat sufia.

mimi said...

OOO Ja...terima kasih banyak atas petua ko yek... Nanti aku try bagi air kosong banyak2 kat Sufia... Weekend ni nak try resipi baru banana lecek + EBM... mintak2 sufia suka and nak mamam resipi baru ni...tulah masalahnya satu je kalu dia takmo memnag bersembur2.. naik give up dibuatnya..kekeke...

Mummy H&H said...

sufia pon ader prob yakyak cam kakak syaura ker? BF babies mmg jarang yakyak, tp kalau time yakyak mcm suffer, tue dah kire kes lain tue... humaira aritue 29 hari tak yakyak, tp biler yakyak dier relax jer...

anyway, kena byk bg buah & air masak (waktu makan) kot mi... satsumaimo puree (aku br jer wat) pon ok, sbb high in fiber... lg satu kan, aper kater ko bg food takyah campur dgn EBM.. tgk reaksi dier camner? so far aku tak pernah lg bg food + EBM (pernah try skali, dier reject, so sayang EBM... heheh).. sumer food semata + air masak... try la...

mimi said...

haahla aru... Sufia pun macam syaura sembelit masa kecik... la ni syaura dah OK...risau tol ngan Sufia lak... Try bagi pisang yappa dia menolak.... last last aku tak bagi dia makan sehari...lembik je perut dia..sian... baru dia poo poo petang tu..senang gakla.. takkanla tak bagi dia mkan lak ek... EBM dah lama tak campur dalam food dia..sayang hehehe...nanti try buat satsumaimo puree lak next week..tengok result camne... Thanks ye aru and minna yang bagi advice...