Improvised Sweet Potato Recipe~~

Monday, July 28, 2008

Last weekend Sufia already 8 months old(time does fly)....So I was thinking to cook more 'ganas' homemade food recipe for her but yet onakaniyasashi...;). As per previous post, she's having problem during poo poo so I want to try some recipe using sweet potato based on my friend's recipe, Mummy Oja (Sweet Potato+EBM) and Mummy HH(Sweet Potato puree). Before this I tried to feed her with papaya and banana but seem like she didn't like it at all. As she like to eat 'nasi' so much, so being a bit creative I came out with ithis idea as per below porridge recipe:

Segenggam beras (enough for her needs eat 2 times per day)
2 inches of sweet potato (cut cube)
1 inche of carrot (cut cube)
small quantity of ikan bilis goreng (Some people said bilis is not good for babies but some people also feed their babies with bilis.For me sekali sekala maybe OK but I also not so sure..next time will replace with fish..)
2 helai sawi

Cook and blend! As easy as ABC. She love it so much!!
Get back from work today, my mom told me that she poo poo twice today. Waa..it does work!!
So maybe I will continue to feed her with various sweet potato recipes and monitor her poo poo problem condition. Hoping that it will become better... Thank you so much my friends for your great sweet potato recipe;)

5 comments:

Mummy HnH said...

Alhamdulillah, Sufia-chan dah poo poo yer... yokatta~... sweet potato mmg contains lots of fibre mi, so good for baby's digestive system... si Hannah hari tue, siap 3x poopoo dlm sehari... hihih...

eh, bilis bagus utk baby.. ader byk iron/zat besi ekk? *lupa* sape kater tak bagus tue? hihih.. cume nyer, jgn bg over-dose & kena bagi baby minum byk air masak sbb kalau terlalu byk ikan bilis, takut sembelit plak... (ader dlm topik 'solid food' yg berjela pages tue... hihi)

ojasamid said...

tu la, alhamdulillah it worked. nmpk oishisou sungguh menu mu itu ,mie...hehe..

n tmbh psl bilis, kalo bilis yg biasa dijual tuh kan ada diletak garam. so kalo nk beri pd baby esp. bawah setahun make sure kita rendam lama sket utk buang garam tu.then leh la sangai n blend mcm biasa. ;)

mimi said...

Hehe..tenkyu Oja and Aru sebab bagi aku idea harituh pasal sweet potato leh permudahkan yayak.. Ooo tulah aku ada dengar sape ntah kata bilis tak elok..maybe macam Oja cakap kot sbb bayak garam... tapi aku memang basuh kasik baik punya baru goreng..reason why aku goreng sebab ada gak terbaca kat solid food tuh boleh kasik minyak sikit kat baby 8months biar dapat fat..hehe..almaklum badan sufia dah mula meringan... Lepas ni nak kena pelbagaikan recipe pakai sweet potato ni.. kalu ada resipi best2 share la ye.. tapi yang ni memang Sufia suka:)

Our Dreams Of Life said...

alysha dulu pon sll sembelit bila bg homemade food...now dah pelbagaikan bubur dia campur ikan bilis/ikan tenggiri/bayam/kangkung/sawi/ayam n lotsa plain water
alysha n sufia lebey kurang sebaya...alysha 8mos @8 July arituh

mimi said...

Oooo ye ke Alysha sebaya ngan Sufia...tapi nampak Alysha lagi semangat yek..Sufia kecik aje...hehe..

Itulah nak kena kreatif pelbagaikan resipi kat depa ni...takut depa bosan..lagi satu nak kena carik food yang dapat elak sembelit..kalu ada resipi best2 share la ye...