Hajimete no Cloth Diaper~~

Monday, July 7, 2008


Gaya gymnast Sufia wif new pinku BumGenius CD


Last Friday, Cloth Diaper yang aku order online arrived!! Wah seronok sungguh!! (Maybe inilah perasaanya pada suma mommies yang order CD online) hehehe..
Actually, i bought 2 types of CD
1) BUM Genius Pocket Diaper and
2) Heiny Hugger 'M' fitted diaper with Thirties Cover diaper (yang ini sedih sikit sbb order kaler lavender tapi sold out dapat kaler pink..isk!)

So, dapat2 dengan tak sabarnya terus pi pre-wash using sabun 1/4 sudu sabun 'TOP'. Memula dok pikir nak pakai semi-auto machine ke full-auto machine. Oleh kerana only 2 sets (sikit sangat) tak berbaloi pakai full-auto machine so I decided to use semi-auto machine. So masa nak bilas tu angkat diaper yang basah penuh ngan sabun makaih sungguh berat insert dia and fitted diaper tu... It was actually a good sign that those cloth diapers having very good absorbency level...huh! So as usual selesai basuh, sidai and waiting until tomorrow night to wear it to Sufia-chan.

First night (Saturday night)
After mandi petang 5:00pm pakaikan Sufia ngan dispo diaper dulu so tukar to BG Pocket diaper with one insert malam tu start pukul 9:00pm. Wah berani sungguh cubakan Sufia chan ngan only single insert sebab rasa ngan double insert tu too bulky and takut Sufia chan tak biasa lak... Rasa2 daijyoubu kot sebab Sufia bukan heavy wetter... Alamak terbiar Sufia until 12 hours wearing the CD and celik mata terus check bombom Sufia...fuhh lega...no leaking! Sugoi.. tapi insert dia perghh sungguh berat... So Sunday night nak cuba lak fitted diaper kat Sufia

Sunday night
As yesterday night, start jam 9:00pm aku pakaikan Sufia ngan HH fitted diaper lak together with the cover..Quite bulky... And Sufia macam tak selesa (tebal sangat kot)...tapi takpe cuba dulu...Umi bangun pagi 6:00am check bombom Sufia...Oooo very good! No leaking also! But, Sufia poo poo lak...alamak dahla kerja harini... So bergegas abi tukarkan Sufia diaper and umi cepat2 basuh kesan poo poo Sufia..pastuh campak dalam semi-auto machine nenek bersama BG pocket diaper yang Sufia pakai yesterday...

Kesimpulannya, i like pocket diaper more than fitted diaper. Sebab, dari segi pemakaian pocket diaper lebih kemas. And then we can choose either want to use single insert or double insert for heavy wetter. As for Sufia, dia bukan heavy wetter so wear single insert also enuff for her. So tak nampakla bulky sangat. But both also so cute!And pocket diaper is more economic compared to fitted diaper. Shikamo, most pocket diaper is one size type means we can wear it to our baby until they become 15kg weight but most fitted diaper have size which means by certain weight you already cannot wear it to your baby. So nak target to buy more CD (pocket) for Sufia so I can fully CDing my everdearest Sufia or maybe also the next one..;)

4 comments:

ojasamid said...

waa..pink is cute lah!ahaks.

aku pong nmpknya prefer pocket diapers. so far dh nak dekat 6lai with 4 different brands--3OS,3 sized ones. tp still plan nak tmbh stash (dalan 10-12lai kot) to make fully cloth-diapering possible.ha..mmg CDs nih buat kiter yg mak2 nya ni wakuwaku semcm je kan. nanka tanoshii lah. hehe.

mimi said...

Tulah ja...memang seronok.. Wah dah ada 6 sets ja...bestnya... aku ni baru ada dua sets... nak tambah lagi kena tunggu budget bulan depan lak...bulan depan target beli 4 sets kot... Tak sabar ye nak fully CDing baby kan..lepas ni aku nak try HH pocket diaper lak...hehehe...

Mummy H&H said...

seronok nyer nanti kiter leh wat ClothDiapering komuniti plak kat dlm JAD... ekekek... (before that, of course laa komuniti BFing ekk)..

yep, aku pon prefer pocket than fitted! leceh laa nak pakai 2 kali... hihih...

mimi said...

Menarik tu aru...BF and CD komuniti... Aku lantik ko jadi chief leader nye... Ko yang paling terror..hehehe... setuju tak oja??