Give me your opinion; Bottle or cup~~

Tuesday, July 22, 2008


Syaura and Nurin minum susu


My eldest daughter Syaura is going to be 5 years old this year and already went to kindergarten for about 7 months... We consider her as quite big girl but she still drink her Dutch Lady 456 milk chocolate flavor using feeding bottle,like babies.. Frankly speaking I do not take it as serious matter at the first place and let her drink the milk using feeding bottle, but lately some uncomfortable voices started came to us here and there.

Some scenarios:
1) My auntie has a grandchild as same age as Syaura, came to our house and said"Eee.. dah besar2 pun minum ikut botol lagi.. Tengok Fina(her grandchild) dah minum ikut cawan.. Maknya memang dah ajar minum ikut cawan..Kan dah besar"

2) Neighbours came to our house and said, " Eh, Kakak Syaura dah sekolah pun minum ikut botol lagi ke? Kan dah besar.."

3) My QA Inspector said" Kak kenapa anak akak minum ikut botol lagi? Anak sedara saya dah tak minum susu dah..minum MILO ikut cawan je.."

Errk.. sometime not so nice to fight back..or actually they are right.. what I had been thinking is I still want her to consume a lot of milk as she refused to eat nasi(this problem I don't know why because we tried so many multivitamin brand but still not effective). Also milk contained a lot of nutrition ex. DHA, TT ratio, calcium etc. and I want her to consume it as long as possible. I'd tried to give her milk using cup but she refused to drink it. "Tak sedap!!" she said.

Hi visitors, do you have any opinion about this problem? Should I teach her to drink milk using cup or just let it be the way she like it..hmm...confuse!!


12 comments:

K.ita said...

anak akak dulu nyusu memang sampai darjah 1 nak masuk darjah dua...
dia sendiri malu...

tapi mi dia minum pagi2 dan sebelum tido jer...
orang tak nampak...
dia kalo gi berjalan tak minum susu

kalo kena bermalam ye tapi sorok2 juga...

mimi sapu kunyit hidup kat botol puting botol tu...
pas tu dia mesti rasa pahit cakap lah puting tu memang jadi pahit kalo budak dah besar....tipu skit jer..hehehehe

lelama mesti dia tak nak...

kawan akak pun buat macam tu
anak dia terus benti minum botol...

sekarang ni umur macam syaura leh trima lagi citer gitu kalo dah masuk sekolah susah sikit...
dia dah bijak.

BukuBook.com said...

hehe..susah nak komen..pasal fareehah tak pakai botol..so agak senang nak introduce dia kat cawan/tumbler...tp aku pon kecik2 sampai 4++ minum botol..hehe..try botol straw ke..kasik dia pilih botol sendiri masa beli so that dia ader rasa belonging...kana...opinion org tak de pengalaman..bole pakai ke?

-ain-

ojasamid said...

aku tadak pengalaman bab nih. hehe. tp idea ain tuh menarik kot mi, utk dicuba. ajak dia pegi beli "my mug"/"my bottle" (cam botol air baby,tp bkn botol susu), mintak dia pilih sendiri so that akan bina sense of belongins pd dia. rasanya skang ni byk yg comey2 design dia tau mi. mcm2 brand, dri yg murah smpi yg mahal..hehe.
nih salah contohnya:
http://psearch.yahoo.co.jp/search?p=nuby&ei=UTF-8&fr=psrch-QP&first=1

K.Yan said...

Akak ajar hairie sebelum dia nak start sekolah dulu..
Mula2 susah gak.. asyik nak ambik botol riena aje..
tp susu riena dgn dia lain.. dia kata susu riena x sedap.. nak muntah..

pastu beli cawan sedut tu, beli yg fancy2 sikit.. suruh dia pilih.. nak mana satu..
nanti dia excited lah.. botol tu sorok kan.. kata hilang lah, tikus ambik lah..
pastu cakaplah.. haa tulah ibu dah suruh simpan lepas minum, hairie sepah2.. kan dah hilang..

tp dia mcm x puas minum dlm cawan tu.. nak 2-3 kali.. tp sabar aje lah..
susu hairie skrg 1 paket aje.. akak campurkan dgn milo sikit..
mlm nak tido pun skrg ni akak ajar x minum susu.. warning dia awal2..
minum dulu ye.. karang nak tido xde susu lg..

dah boleh lah skrg ni..

trylah dulu mana lah tau syaura dpt tukar pakai cawan pulak..

debu-papa said...

Ignore all the advices especially no (3). Kids definitely need lot of proteins, fats and all other nutrients which come from a bottle of milk. Milo is overrated as nutritious drink for the kids, but they are only loaded with sugar and saturated fats. Unless you get them to agree, you don't have to force them whether to stick on bottle or move on to cawan. Our main priority is to feed them with milk to supply all necessary energy, protein, calcium, vitamins and other nutrients.
My 2 cents.

Mummy H&H said...

Isk, aku paling hangin dgn opinion number 3 tue!!! Pandai2 jer nak compare FM dgn Milo... sah2 laa FM = specially formulated for baby/toddler... Milo tue, kiter yg dah tua nie pon boleh minum... Aku pon start intoduce DutchLady 123 Choc tue kat Hakim, sbb caught babysitter dier bagi Hakim minum Milo mase Hakim baru setahun...

Aku pon baru2 nie ader member dtg umah, sound naper Hakim still minum gune botol... Raser nak luku jer minah tue, sah2 laa Hakim baru 2 tahun...

Agreed, better ajar toddler minum using cup as earlier as possible! Tapi, janganlah sampai menyebabkan dier fobia utk minum susu sampai taknak minum susu langsung lak... tol tak? In your case nie, aku raser Syaura-chan dah boleh di bawa berbincang, slowly tukar from bottle to cup... Good Luck Mi!

Me_Bee N Kids said...

Hish ....Mana elok minum milo je ..baru jer 4 tahun ..Anak akak pun bagi minum milo sekali sekala jerr ..tapi jarangla ..sebab milo akak tak beli :) selalu ade kopi n teh je kat rumah ..sasul lak ..
Ape kater guna sippy cup ..try slow2..( nih advice utk akak gak , sebab anak akak pun masih guna botol ) ..

mimi said...

Thanks all atas semua komen and advises!!

Kak Ita--> Oh.. Anak akak pun sampai darjah 1 ye minum susu ikut botol.. maknanya boleh bagi tolerance kat Syaura sampai dia umur 7 tahun ni... Sampai dia malu sendiri...kekeke...

Ain, Oja--> Good idea ek! Aku pun tak pernah terpikir sebelum ni nak suruh dia pilih sendiri cup mana yang dia suka... Kat umah tu ada macam2 jenis cup yang straw yang sedutla yang jenis tonggang.. tapi suma aku yang pilih... Dia macam dah mindset yang cup cenggitu utk air sunquick, sirap bawak gi sekolah... lepas ni boleh try ur method..

K.yan--> Wah susah jugak nak ajar minum iku cawan yek...nak kena banyk berlakon... nak kena banyak sabar..mesti nak ajak syaura gi kedai cari cup yang fancy2 untuk dia..;)

Debu-papa--> I totally agree with you that our kids need all the nutrients in Formula milk rather than MILO. Target to feed her with FM as long as possible.

Aru, memang panas kalu kena sound ait "dah besar2 pun minum ikut botol lagi"... Macamlah kita tak pandai didik anak(certain things memang tak pandai pun keke..)..lagi2 kalu macam hakim tu yang baru 2thn.. Senang cerita, susah senang pun kita yang nak ajar anak tu wheter minum pakai botol ke cawan..kalu awal2 lagi dia dah pandai minum ikut cawan tu satu bonusla.. tapi kalu tak takkan nak paksa2 dia lak sampai tak minum susu..ye tak..kekeke...

Kak Lina--> setuju2.. sekali sekala bagi MILO bolehla kan...kalu selalu or jadi minuman rutin takut takde khasiat lak..;)

Our Dreams Of Life said...

well, my 2nd son(atandard 2) still have his formula milk thru bottle b4 he went to sleep at nite...reason is that he is really skinny and fussy eater...therefore, as long as he wants to drink his milk and gets the additional nutrition thru his fm,that will be fine with me...tapi klu balik kg ke,takde le dia nak bwk botol sbb maloo :)

mimi said...

Mama Alisya, thanks for dropping by.. Oooo itulah ek..kesian pulak kalu tak bagi..tapi nak kena pandai2 cover...kalu orang datang umah ke..kalu balik kampung ke...kekeke...

YANI said...

Mimi, just ignore je all the lalat2 tu...yg pentingnya apa yg terbaik utk anak2 kita. Lagipun bknnya diorang minum kat public, kan. Aku sendiripun minum susu dlm botol sampai 6 thn.
Kita nak make sure diorang enough nutrition dgn pemakanan harian, susah kan...dan, kalau kita kasik dlm cawan ke, kimochi dia lain...mcm kita kasik air ke..mana ada diorang layan mcm susu....oleh itu, teruskan jela minum susu dlm botol, sampai dia besar betul utk decide nak rasa malu..gosankoumade

mimi said...

Wah Kak Yani, ni yang rasa semangat ni nak fight balik ngan bunyi2 tak sedap tuh...kekeke..sankyuu!!;)