Susahnya sufia nak makan~~

Saturday, June 7, 2008


Lil Sufia already 6 months + tapi susahnyanak makan... Mula2 dulu masa lil sufia 5months + perkenalkan nestum dulu sbb nak bagi tekstur yang halus sikit.....ummi campur ngan my own BM sufia tak brapa nak minat....mmm...takpelah umi stop dulu bagi...bila sufia dah masuk 6 bulan pagi2 sabtu yg indah dengan penuh semangat ummi buat home made food utk sufia...umur buat bubur campur kentang and blend halus2...pastuh masa nak suap kat sufia ummi campur BM....baru first sudu adik sufia dah buat gaya ala2 nak muntah... Ummi sumbat jugak kot2 sufia saje buat lakonan sbb takmo makan...wah memang habis...ummi dah sukahati... tup tup uweekkk...keluar suma bubur yang umi suap tadi...

Wah frust betul.... kalu time suap makan tu tak payah cakapla...menggeliat2 sampai kepala cecah lantai...takpun sepak2 kaki sampai tertendang mangkuk bubur....takpun kemam je food tu dalam mulut takmo telan sampai meleleh tepi mulut...isk geram betul... tapi bila time menyusu macam orang lapar sangat....

Ummi assume maybe Adik Sufia love BM so much then tak brapa nak makan...takpe2 nanti ummi try lagi resepi2 yang lain yang menarik utk adik sufia... No pain no gain..Usaha tangga kejayaan...:)

4 comments:

oja said...

oja nih mi.

hehe..sufia tgh mode menolak makanan ye. hehe. memang kena banyak bersabo la kan bab nak introduce solid ni. biasalah, baby dah dekat 6bulan on susu (BM) aje, tup2 ada `benda asing` masuk mulut. tu yang beriya nak kuarkan tu. hihi. affan siap nyembur2 ala gajah nak bagi kuarkan sumer yg aku suap.frust sungguh time tuh. haha.

apapon, taberu no wo narete kuru made ni, sama2 la kiter ganbaru ye.hehe.insya Allah tak lama phase nih. moga2 sufia cepat nak terima food. ;)

Mummy H&H said...

susu ummi lagi sedap tiada tandingan nyer tue mi... ekekke... rasenyer daitai budak yg on exclusive BF mmg cam tue lah... tp bagus juga, byk khasiat BM nie... hannah nie pon, dah soro2 nak 6bln, zenzen takde tanda2 nak makan... muka satisfied ajer everytime lps Bf... ;)

mimi said...

Oja...kelakarnya ko kata affan nyembur2 ala gajah tu..kekeke...gelak sakan aku membacanya... tulah ja... nak kena sabar.. naik lenguh tangan nak menahan badan dia mengeliat takmo makan...dengan tanagn yang mengepak2..habis kena muka aku...takpe2 gambaru wa!!carik resipi yang best2 lagi nak begi dia suka makan..

mimi said...

Aru...kena sama2 gambaru ni nak bagi depa makan..yelah stok pun makin berkurang...takleh nak harapkan BM je... Nanti kalu ada resipi best2 habaq mai na...