How to explain 'harini' and 'esok', to our kids?

Saturday, June 14, 2008

Lilypie 5th Birthday PicLilypie 5th Birthday Ticker

Sampai harinii dah 6months plus Kakak Syaura sekolah tadika.... tapi every time dia balik sekolah, she will ask nenek "Nek, harini sekolah tak?"...Padahal Syaura baru je balik dari sekolah.. Lama2 baru we all understand yang dia maksudkn 'harini' tu ialah esok....dengan kata lain dia tanya esok sekolah tak... tapi macammana nak explain kat dia apa beza harini, esok and tadi...

Untuk benda yag happened semalam pulak dia akan cakap tadi.... example smalam pergi jalan2..."Umi tadi kita gi jalan2 kan.." walhal jalan2 tu smalam....

Lagi satu kalau esok Jumaat dia ada kelas senaman...then we all akan bgtau dia."Kakak esok ada kelas senaman tau" then dia akan balas balik "Esok ada kelas senaman?"...tak lama lepas tu nanti she will repeat tapi versi dah lain dah..."Umi harini ada senaman"pergghh payah jugak nak explain kat dia....Tepuk dahi dibuatnya.....Dah dekat 6 bulan dah tapi she still don't undersatnd apa beza harini esok and tadi...:))

2 comments:

Mummy H&H said...

hahah, aku plak ader problem nak explain "semalam', "hari ini" dgn "esok' kat maid... mungkin kena guna pendekatan yg same, cam ko gune kat syaura... nnt kalau dah berjaya ajar syaura, bgtau yer ;)

mimi said...

Kekeke... aku dah 6 bulan ni tak berjaya lagi... Nantilah aku carik idea macammana nak ajar tu... susah rupanya yek...