Solid food does help!!~~

Saturday, June 21, 2008

Yesterday we did some medical check up for Sufia and we took that chance to know current weight for Sufia. Quite suprised that Sufia already 7kg (before this she only gained 200g or 300g per month). So from 5months to 6months 3 weeks she gains 800g. I am so happy. I believed that this is because we already introduced solid food to her even she refused to accept it at the beginning. It means solid food really helps. Before tis eventough she consumed quite a lot of breastmilk per day (18oz sometimes 210z per day for daytime only) I don't know why she did not gained much weight. Maybe because she is very active and also genetic factor huhu (abi very very slim).. So umi will cook more delicous homemade food for you my dear... and continously will feed you with breastmilk as long as I can...I really happy if you can have the benefits as I also having the one....Until now I don't have to diet but I still can maintain my weight 48.5kg...yezza!! I will really miss this moment and maybe I need to take care of my diet back after stop breastfeed you...huhu...

8 comments:

oja said...

mie..aku part weight sendiri tuh xkesah sgt (dh lebihd ri hepi lah),,tp somehow risau lah pulak tgk tang perut ku ini..waaaa..have to do something lah..aiseh.

ader apepe petua x ye?hehe

btw, alhamdulillah berat sufia naik byk ye. sugoi..dh mobile pon bleh naik smpi 800g sebulan..banyak dia makan ye mie?

mimi said...

ha ja....kalu perut tu yang aku selalu dengar jangan makan selang seli ngan minum pastuh jangan mandi lepas makan...tu jelah yang aku tau..tapi kekadang langgar gak..kekeke...

actually bukan sebulan naik 800g ja...7 weeks naik 800g..nak kata makan banyak sgt pun tak juge..liat gak..tapi maybe dia absorb lebih dari solid food drpd BM je kot:) happy btol aku...

umi nuha said...

ehe, mi...sugoi ne....berat aku pun maintain sejak dulu lg...ne oja..aku rasa la kan, bab perut tu, cube ko try jgn mkn dinner...kalu nak mkn berat, mkn b4 maghrib..kalu mlm2 lapar gak, makan buah or minum air jer..aku buat camni masa kat jerman dulu, dan hasilnye memuaskan...perut aku ngan perut laki aku sekali (xboyot la)...ehehe

mimi said...

la wani...aku maintain sbb bf and activity pumping aku ni memerlukan tenaga (naik turun tangga)..kalu dah stop bf nanti taktaulah apa jadi..kekeke...;))

Mummy H&H said...

eh eh, korang nie ber'forum' kat sini ker? kehkehkeh...

anyway, yokatta ne mimi, berat sufia dah naik... aku last week konon nak introduce laa baby bg bubur nasi kosong ajer, siap blend... pergh, dier buat muka uweekkk tue, 'tak hingat' punyer stage... heheh... mule telan sket, patuh buwekkk sumer.. aku pon give up... so, weekend nie nak try lagi.. tak caye nak soh maid bagi..

sugoii ne ko leh maintain bawah 50kg.. camner aku 55kg lak nih? sbb tiap2 hari minum teh tarik ker ekk? hmpphhh

mimi said...

samalah aru...sufia pun camtuh mula2 dulu..baby bf memang macam tu kot... aku tak bagi dia makan dulu...so setiap weekend la aku bangun dgn penuh bersemnagat buat homemade food utk sufia sampaila weekend ketiga baru dia boleh accept..tu pun liat sampai sekrang ni nak habiskan.. tawar kot kekeke..

YANI said...

minna-san, kalau nak kuruskan perut...cubalah...jeng jeng...jengukla website saya...hehe...
dan, mcm kata umi nuha tu..kena mkn awal..
mimi, best nya berat sufia naik byk ek..Alani, naik sikit2 je..nak solid food dah start bagi...mm...kena kentou ni...

mimi said...

Betul!! Blog Kak Yani banyak info nak diet... blog hubby dia lagilah...siap ada gambar before and after...Boleh wat reference..kekeke..