Phuket, Thai: 14 June 2010

Sunday, June 20, 2010

Sebelum makcik banyak terlupa memori di Phuket, baik makcik cepat2 siapkan entry bercuti makcik ni yer...:P

14 June was our 3rd day in Phuket..Malam semalam masing2 dah lepak tidur awal setelah pusing2 round satu Phuket and berenang kat swimming pool petangnya....Hari ketiga nih kami bangun awal lagi...aku dah bangun pukul 515pg..yelah subuh awal kat sini...kami bersiap2 pegi sarapan sebab teksi akan datang jemput kami pukul 7pagi..yeah aktiviti hari ini ialah menjelajah ke 5pulau untuk sightseeing, snorkelling and swimming....Lebih kurang 5 tempat yang kami pegi tuh ialah Phi Phi Island, Maya Bay untuk snorkelling, Loh Samah Bay, Pi Leh Cove and Viking Cave for sightseeing. Kami menaiki van ke jeti untuk menaiki cruise ke Phi Phi Island...lebih kurang sejam lebih juga yer naik cruise tuh.......sepanjang perjalanan banyak pemandangan pulau yang cantik2...Subhanallah memang indahnya ciptaan Allah...perairan Phuket memang sangat cantik u ols....dan kami berhenti di Maya Bay untuk snorkelling...

Yang tak bestnya snorkelling cuma satu tempat je yer....tu pun cuma satu jam diberi....aku tak dapat nak snorkelling sangat sebab masuk air dengan Sufia..sibuk seimbangkan Sufia dalam air biar tak terbalik..hehehe..tapi merasalah ikan nemo berenang2 tepi badan...:)beberapa keping gambar kami sightseeing and dalam cruise bawah ni...
Dalam cruise on teh way to Phi Phi Island....Syaura muka boring je kena bangun awal hehe..
Posing ngan kawan aii Cekgu Intan....
Salah satu pemandangan pulau di perairan Phuket
Sightseeing sightseeing jugak, anak2 pon kena sedia nak terjun wat snorkelling and swimming:D
This one of my favorite pulau...sangat cantik...
Sambil sightseeing sambil pakai life jacket untuk snorkelling
Viking Cave...nice cave at the island

Selesai aktiviti sightseeing and snorkelling kami di bawa ke Phi Phi Island untuk lunch....wah makanan banyak u ols...tapi semua ayam dan daging belaka...so kami makan nasi ngan sayur kobis je....perut dah lapar makan ajer la walau macam kambing bak kata Intan..hehehe...lepas makan kami amik peluang swimming di Phi Phi Island.....Ya Allah..memang cantik sangat pantai kat Phi Phi Island ni....airnya jernih...biru...ombak pun tak kuatdan pantainya sangat landai... sangat sesuai untuk budak2 mandi....Enjoy some of our pics there...
U ols...cantek giler pantai dia kan....biruuuu....
Budak2 memang enjoy sakan mandi kat pantai Phi Phi Island...:D

lebih kurang sejam setengah kami enjoy mandi manda di Phi Phi Island...then kami bertolak kembali ke cruise yang kami naiki untuk bertolak balik ke Phuket Island...dalam cruise sangat sejuk kay....air-con kuat ditambah ngan baju kami yang basah lepas swimming tuh...apalagi dalam perjalanan masing2 tido.....hehe...Pukul 4petang selamat lah kami tiba di Phuket Island semula...

Sampai hotel bersiap2 kami gi dinner di restaurant halal pemilik Malaysian...barulah dapat makan tanpa ragu2......makan tak ingat u ols....tom yam campur, siakap 3 rasa, lobster black pepper (betul ke nama masakan tu?heheh..) and then udang....makan sampai tak hengat punya...siap tapau bawak balik sebab banyak lebih tak habis makan..hehehe...
Siakap 3 rasa
Lobter, tom yam, sup sayur untuk anak2..:)
Gambar mencekik..:P

Lepas makan kami amik peluang pegi massage...badan memang dah penat...layan massage..fuh...nikmatnya...Kami massage di Kinnari Spa....mula2 kami bagi can Intan and Abang Sam gi Thai massage selama sejam.....Then me n hub pulak massage...tapi kami pilih Oil Massage..haiiyaa...manyak sedaap la itu massage...dah dapat sekali rasa nak lagi....sedaaap ooo...dengan harga 250bath selama sejam berbalaoi2...ehehe....
Kinnari Spa...macam2 massage ada...
Ummi and anak2..hehehe...productive OK ummi ni...

Selesai massage kami balik bilik ngan rasa yang sangat best...yerla badan lepas kena urut..hehehe...malam pon tido lena....Ok cerita hari terakhir di Phuket akan aku sambung di entry seterusnya..da...

6 comments:

Sayang.Ibu said...

beb, bestnya kalo dpt massage murah mcm tu kat cni kannn... sminggu skali bley massage... huahuahuaaaa

~Umi.Sufira~ said...

kalau ada rega murah and urut best camtuh 2 hari sekali pon aku sanggup nyah..ahaks..

zailamohamad said...

makan kat sana memang best kan?? pastu murah2 lak tu..memang heaven ah;)

~Umi.Sufira~ said...

Zaila...betul tuh..tapi pusing2 dok makan tom yam jer..ehehe...

Fiza's said...

wah bestnyer... cantil sgt pantai dia.. bestnyer

~Umi.Sufira~ said...

Fiza, pegilah bercuti ke Phuket..:)