Terlewat Sudah!

Monday, July 19, 2010

Sufia Firzana dah hampir mencecah 2thn 8 bulan sekarang...wah wah memang terasa pantasnya masa berlalu...baru teringat2 sapih susu dengan si kecil masa umurnya 2 tahun harituh...tup tup eh dah 8 bulan masa berlalu yer...hihi..nak nak bukak cerita nih...even si kecik dah sapih susu....kadang2 bila giannya datang masih mengendeng2 lagi....hihihi..kelakar pon ada kay...susu dah takde dapat bau pon jadi la agaknya..hehe...

BTW, even si kecik dah 2thn 8 bulan...ummi dia yang rajin nih masih belum sempat nak potty training si kecil lagi....alasan baek punya...belum sempat kay!ehehehe...'M' tu besar banget...dulu masa kakak 2thn 6 bulan dah tak pakai pampers waktu siang...dah pandai cakap sendiri kalau nak buang air....almaklumlah anak sulung kot...jadik ummi and abiy dia macam excited sikit nak best untuk si anak....tang adik nih....M dah mula besar...

Tapi sejak 2, 3 hari ni..rupanya nenek dah start ajar si adik tak pakai pampers masa kat umah nenek...hehehe....tapi bila nenek bukak cerita pagi2...rupanya selalu jugak si adik terbabas...ehhe....pelan2 la adik yer...kakak pon dulu terbabas juga...puaslah ummi mengemop, menjemur dan yang sewaktu dengannya dari lantai ke sofa sampailah ke selimut...so weekend nih ummi excited banget nak try ajar adik okay.....rasanya masih belum terlewat kot.??!!!hehehe...so ini dulu update buat si kecik...daaa....

10 comments:

Siti @ nurie said...

samalah ngn kita mimi...bila dh ada si kecik ni, jadi mlas nak peratikan mia dok potty training...bila dia mula ckp"mama, nak yak".mama dia leh ckp"alah, mia yak je dlm pampers"..ha ha ha ha...teruk tul mama dia ni..ish ish ...

Sayang.Ibu said...

ahahhaaaa... blom lewat lg beb, aku pun ntah bile laa nak start potty train, ikut plan cuti sklh ujung thn nih.. tp ntah jalan ke x... ntah2 M pun beso jugakkk...ngeeee

Ila said...

best of luck roza,
my adam dah ok skrg ni...x yah pakai diapers lagi. just time nak tido jer...
adam 2 thn 10 bln...
memang betullah, kalau anak 1st nih semangat sikit..hehehhe adam start potty training april lepas...
tapi petang tadi, x pernah2 dibuat...terlepas lak masa tido...heheheh

good luck!:)

Fara said...

fara plk fikir nk train dia bila dh 3 thn. tp dia sdri yg tak nak pkai pampes dah...

sendiri training hahaha....so siang mmg xpakai kecuali time tido jer. tp ada jugak terbabas klu leka2 tu

mirah said...

mirah pun blum khadijah potty train wpun dia sebenarnya selalu taknak pakai pampers sbb ikut si kakak kan. Tp ya mmg betul, mak nya malas amat nak mulakan. Hihi.. lagi pula tgk dia kecik je lagi kan. Pampers pn pakai saiz M lagi, tp blh start dgn ajar dia bagitahu bila dia nak kencing/ berak kan. Bila dia dah tahu sign, baru mudah bila nak cuba tak pakai diapers kan..

gud luck juga ya..

faisyura said...

hihih jom jom... zaim pun dah totally off diaper this month except time tdo je.. yg mencabar tu skg ni kalo kua jalan pun try to off diaper jugak... so selang setgh jam mesti buat lawatan ke toilet2 berhampiran... ;) yg pening kalo stuck in jammed.. haahhaha doa tinggil melangit tak terbabas dalam kete.. hihihii

lailasani said...

M kita sama2 beso kot.. heheheh..
akak pun belum start utk damia nih... dan tak plan pun lagi nk start bile.. hohohoo

~Umi.Sufira~ said...

Siti, hehehe..OK gak Mia dah ada inisiatif sendiri..:)

Intan, OK gak ko ada cuti panajng tuh....agaknya aku kalau ada cuti panajng pon M tetap besar gaks..hehehe..

Ila, boleh buat target nih...2thn 10 bln macam adam..:)

Fara, alalala bagusnya....:)


Mirah, hehehe...sama2 Good Luck yer:)

Baid, alah bestnya Zaim dah pandai....aku nih M besar sgt ni Baid...:P

K.Laila, alah kak kecik lagi Damia...jauh lagi perjalanan tuh..hehehe..

necchan said...

ganbare mimi n syaura! M aku pon besar gak mie, affan fully diaperless genap 2thn 11bulan. lewat gak tu kan..pdhal mak dia sokmo ada kt rumah. hihihi..

~Umi.Sufira~ said...

Oja, kira oklah tu 2thn 11bulan hehehe...aku rasa aku pon akan train sufia masa umur2 tu gak kot...tak pon takyah train biar dia pandai sendiri..hehehe...