Kereta Baru US

Saturday, July 24, 2010

Sebenarnya bukan bertitik tolak dari peristiwa kena gossip ini saje...tapi dah lama dah US n hub pikir2kan...kami memang betul2 memerlukan dua buah kereta....sebenarnya tempat kerja US and hubby bukan jauh pon....3 minit macam tuh...tapi waktu kerja kami yang berbeza and kesibukan kerja kami yang berbeza memang betul2 menyesakkan kepala....

US masuk kerja pukul 8 balik 545 (tapi nama ajer balik 545...manjangla hari2 terlajak sampai 630..lagi sadis sampai pkl 8), tapi hub masuk pukul 9 balik sharp pukul 6...and then balik kerja kami terus rush nak amik Syaura balik sekolah 630....tu yang even kerja US habis dalam pukul 630 or 635 US suruh hub balik dulu...anak mesti didahulukan...kesian kat Syaura tunggu lama2 kat sekolah...

Selalunya kalau US tak sempat balik saing hubby, tu yang balik US tumpang kawan2...kesian kat hub and anak2 dah penat2 nak keluar lagi untuk amik US...Syaura pon buleh buat homework n ngaji kat umah..lagipun hub pernah kerja sama tempat ngan US..so kawan2 yang US tumpang semua hub kenal..sebab tu hub pon memang tak kisah US balik ngan diaorang dan tak timbul issue cemburu...

Tapi memang tak tahan bila hari2 rushing nak pegi, rushing nak balik..tu belum campur mulut hub yang macam hanger sebab selalu kena tunggu US dalam kereta..hahaha...dan peristiwa gossip ni menambahkan lagi semangat kami nak angkat kereta baru satu...

Mungkin kebaikannya
1) US buleh pegi kerja dulu..and hantar Syaura ke sekolah agama and hantar adik umah nenek...hub masih buleh bersantai tolong bersihkan rumah opppss..hehehe..sebab dia kan masuk pukul 9..tak perlu nak keluar pagi2 sebab nak hantar US dulu...

2) Balik pulak hub boleh terus amik Syaura..US pulak boleh balik tak perlu sampai pukul 8...sesiap kerja dah buleh balik kan...630 ke 645 ke...and tak perlu tumpang orang lagi... kalau US siap kerja awal...545 sharp US boleh balik terus kan...lagi2 ni dah dekat bulan posa ni...:D

3) In case US nak carik kerja lain yang jauh sikit, tak perlulah US pening2 nak beli kereta at that time sebab kereta dah ada..hehehe...

Cuma yang tak best, mungkin kurang sikit spent masa ngan Mr. Hub kan sebab dah biasa pergi balik kerja sama....hehehe...

Hopefully things will be better and no more gossip2 tak best ni..*wink*

7 comments:

mirah said...

oh keputusan yg bijak. hihi jgn lupa interframe sama kereta baru tu ya....

arnie @ genkimomma said...

Yelah mimi, zaman skrg kalau laki bini kerja, dan tpt kerja/time lain2, mmg better pakai 2 kereta. Lagipon, kalau 1 rosak, at least dah ada lagi satu back up.

ehem, ehem, sokong mirah. Gambar please... ;)

lailasani said...

soune... kep yg bijak gak tuh...
tahniah.. tahniah.. bjaya beli keta baru... keta rayalah jadinye... hehehe

Sayang.Ibu said...

yezzaaaa.. keputusan terbaekkkk utk korang bebbbbb.... bestnya berkereta baru nak raya nih, ahaksssss.... pasni tempek gambo kete yer nyahhhh.. ;)

Zuhaini said...

yup. sometimes mmg perlu pakai 2 kereta.. esp kalau lain tmpt kerja.. so, nak beli kereta apa..? :)

yOrTs said...

ada lagi advantage ling,

1) abg tak perlu melanggan surat khabar metro yg penuh ngan gosip tu hari2 lagi. maklum lah dtg keje awal, sementara tunggu kul 9, layan mamak le...

2) minyak kurang berbanding ulang alik amik kalau balik lambat

3) bulan puasa abg balik kul 5. jumaat kul 4. so boleh balik awal. abg tadarrus. (ahhh... terasa poyonya aku tulis ni)... ye... beli juadah at least ye

4) pasni abg main bola jimat minyak. ahakkkkssssss
main kat stadium pasir gudang pun takpe... minyak save!!.. owh.. I love football

m-i-o said...

hahaha! papehal, kita tumpang gelak dulu dgn komen yorts :P

yes, mak sokong atas keputusan penggunaan 2 kereta - senang! sapa sampai dulu, amik anak dulu. tak payah nak rushing. dan memang betul, kalau working time suami-isteri tak selaras, kita memang kena ada kenderaan masing2. lebih2 lagi macam keadaan mak, suami keje on shift.


ala, tak kesah pun walau keta kecik. janji lepas pegi-balik kilang cukupla. macam mak, mak bukan bahagian sales - sales lain cerita, diorang bleh claim petrol by mileage dan memang ada transport allowance so the car expenses is taken care of. tapi utk minah kilang macam mak ni - aihhh ukur baju di badan sendiri aje la. yg penting, mesti jimat petrol.

actually kalau ada design motor yg beroda empat dan berbumbung ala2 tut-tut kat thailand tu, dah lama mak beli dah :P