Hati tak senang..

Friday, August 13, 2010

Wah wah...pagi2 lagi dah hati tak senang yer...ekeke...Alhamdulillah Ramadhan bulan baik ni harap2 benda yang baik2 saje berlaku pada kita kan..:)

Sebenarnya nak cerita pengalaman pertama US pada percubaan solat terawikh di masjid bersama Sufira...Alkisah malam tadi, abiy memang dah sungguh2 ajak solat terawikh kat Masjid Senai Airport...masjid baru u ols...besar tersergam indah masih belum rasmi lagi....memang cantek betul masjidnya...orang pon masih tak tamai..kalau perempuan tuh masih dua saf....US sure ramai yang masih belum tahu yang masjid nih dah dibuka...

Oh awal2 lagi si Sufia dah tunjuk excited...wah mastit (masjid), mastit!!!Nak tunggu solat isyak tuh masih well behaved lagi...dok ngan kakak nya...tapi dok sibuk tanya ngan makcik sebelah.."Ni mastit eh?" kekeke...hadoila anak aku ober la...senyum2 makcik kat sebelah tuh...

Bila start solat isyak je, aku pesan baek2 adik ngan kakak dok sini diam2 jangan pegi mana2...sat lagi dengar dia dah dok bergerak (berlari?) gi tempat lelaki....pastuh entah takat dengar suara...aiyya...menggigil pala lutut ummi dia nih...harapkan kakak jaga adek kakak pon join sekali...paling risau kalau dia main tangga....ni baru namanya hati tak senang...solat pon tak khusyuk....asyik teringat2 kan mana peginya budak bertuah tuh...siap je solat terus turn tengok Sufia...wah dah kat perkarangan dekat ngan tangga u olss...sudahnya ajak abiy balik jer...camne nak solat terawikh kalau hati tak senang walaupon depa tak ganggu jemaah lain kan...hehehe...tapi Alhamdulillah dapat jugak solat jemaah Isyak..:D...U ols camne? dapat solat terawikh kat masjid/surau?hehehe...

7 comments:

"Yati@anakkusayang" said...

mimi...ape kate mimi bg diorang telekung masing2...mesti lagi excited nk solat n tak lari2 dh dlm mastit...eheehheh...kat blog akak ade jual telekung kids utk 3-5 thn...hanie pon akak dah buatkn sepasang...dh rajin tolat (solat) sejak ade telekung sendirik...:p

rajin2 tgk sini ekk...(tumpang promote plak..)

http://anakkusayangshop.blogspot.com/2010/07/new-product-for-raya-telekung-kids.html

Me_Bee N Kids said...

Err ..

Akak pun tak penah bawak semayang jemaah kat masjid , abg jer yang gi ..

Yang sorang boy ni punye la lasak , err takut ilang ke mana jerk ...:(

Sayang.Ibu said...

tak pi beb, abah nya pun xde... aku pun tak rasa gigih nk bawak diorang ke sana.

~Umi.Sufira~ said...

Kak Yatie, untuk Syaura dah ada telekung...untuk Sufia buleh gak kalau belikan satu kan...hihi...mesti comel dia pakai....tapi tulah taktaulah kot pakai telekung leh jadi diam...thanks for sharing the link...:)

Kak Liena, hehe..takpelah kak buat kat rumah pon...daripada anak2 ni lasak risau jer hati nak solat kat mastit..ehehe...

Intan, ahaha...kalau case ko ni better kat umah ajer beb...ainin pon kecit lagi...:)

m-i-o said...

alhamdulillah. so far so good. my son is well-behaved. duduk tekun dan istiqamah lagi tawadduk gitu. sesapa nk buat menantu bulehla isi borang sekarang. kahkahkah!

sebagai langkah pencegahan dari bencana alam memang kne bawak 'bekalan' la. air masak, susu, boardbook, papan tulis - hahaha! you named it, semua tools utk tujuan mengalih fokus anakanda ada disediakan :P

jgn serik okey. ni baru minggu pertama ramadhan. good luck! :P

salzahari said...

ye..jgn serik..can read my last year experience too! this year,baru dpt 1 mlm...

~Umi.Sufira~ said...

MIO, wah buleh dibuat menantu nih...ekekeke....buleh dicuba dengan membawa segala bekalan ni yer....tapi anak dara ai dua orang ni sebab dia gang berdua..jadi langkah dia panjang sikit..harap kan kakak jaga adik, kakak pon join lari2 apa kes?ehehe...maybe akan dicuba tahun depan saje...:P

Sal, Alhamdulillah dapat juga satu malam....:)