US dan masa sukar lagi...

Wednesday, September 22, 2010

Ini dah masuk kali ketiga US menghadapi saat begini....Kali pertama kat Japan, jari hub tersepit mesin....berpuluh2 jahitan kena kat 3 jarinya...kali kedua waktu di Nilai, NS...warded 4 hari 3 malam sebab abcess kat tengkuk...kena major operation gak....Kalini kat Puteri Specialist Hospital JB....komplikasi agak berat juga...buah pinggang bengkak....Alhamdulillah, US masih dikurniakan kudrat untuk jaga hub and menghadapi saat sukar ni bersama hub...

Bermula ngan hub sakit pinggang sampai tak boleh berjalan....tak boleh baring....Ahad lepas 3pagi hub gi Hospital Kulai.....doc cakap cuma maybe kurang air...dapat injection and dia bagi painkiller.....masalahnya sampai hari Selasa sakit pinggang hub makin menjadi2....tak boleh jadi nih...tengah hari bekerja tu jugak US hantar hub gi Putri Specialist....hub dah tak boleh jalan...so US lah yang tolak hub ke sana kemari pakai wheelchair...check punya check rupanya buah pinggang hub sebelah kiri dah bengkak teruk...doc suspect batu karang..then buat full scan batu karang tak jumpa...scan sampai 4 kali...then doc bgtau the other thing tube buah pinggang hub dah sumbat and air kencing semua kumpul kat situ sampai buah pinggang jadi bengkak....

Dipendekkan cerita hub kena buat 2 minor surgery untuk temporary action untuk kurangkan sakit and bengkak buah pinggang...then major surgery untuk potong sikit tube kat buah pinggang so the tube there will work normally...we proceed first with 2 minor sugery...masuk tube sampai ke buah pinggang untuk keluarkan semua air yang tersumbat there...and second minor surgery untuk letak tube kat dalam so the tube kat buah pinggang dapat work normally....2 hari satu malam jugak kat sana...sudahlah badan dah penat hub menahan sakit...pastuh bilik ward takde yang kosong....dari pukul 5 sampai pukul 10 malam tunggu bilik...:(..memang dugaan sungguh...tapi kawan2 hub datang bagi semngat...at least menambah kekuatan utk kami...Alhamdulillah minor surgery success and dah discharge pukul 5 petang harini...

Tapi hub akan pegi buat rawatan susulan and still kena buat major surgery so the tube kat buah pinggang to will resume as per normal..hehehe...Papehal pon kawan2 beringatlah akan sihat sebelum sakit...sebab waktu2 begini baru terasa nikmatnya kesihatan yang Allah berikan tuh....and insurans amat penting yer...saper2 yang belum ada medical card cepat2lah amik yer..doakan kami diberikan kekuatan dan keringanan atas kesukaran ini yer...chow!


13 comments:

pearl said...

wah..dah masuk 3 kali ke ...dah banyak pengalaman lah ngko roza.
moga suami mu cepat sembuh. scary jugak membacanya.

Mommy Lyna said...

Semoga selamat semuanya. Hapus semua dosa2nya...

Nanak said...

semoga tabah & nanak doakan ur hub cepat sembuh..

Sayang.Ibu said...

semoga yort cpt sembuh babe... dan semoga ko sabar menghadapi dugaan nih...

armouris said...

info tentang buah pinggang di SIHAT SELALU - Kegagalan Fungsi Buah Pinggang

Mummy Dasy said...

semoga hubby Mimi cepat sembuh... seram lak dengar.. puncanya ape Mimi?

lailasani said...

semoga encik suami cepat sembuh.. insyaallah...

Zety Zin said...

get well soon... take care ye roza...

Fid said...

odaijini!

Nieza Ishak said...

mimi,

semoga semuanya ok ..

ninaazmie said...

kak mimi,

byk bersabar ye, my MIL dlm 4 bln yg lepas br wt minor operation kt buah pinggang. wt kt pusrawi hospital, dr tebuk utk pecahkan batu karang. alhamdulillah..skrg dh sembuh.

Ila said...

Roza,

semoga hubby cepat sembuh...
take care:)

Siti @ nurie said...

semoga asben mimi cepat sembuh...mimi pun jaga keshtan ye..