Secawan Nescafe setiap hari..baik atau buruk?

Tuesday, October 25, 2011

Lamanya US tidak menulis...terlalu banyak yang nak dikongsikan tapi kekangan masa yang mencemburui US..ihik...alasan yang baik tak? Sebenarnya lama jugak US tak menjenguk ke blog sendiri...even internet kat rumah tu 24hours...Alhamdulillah walaupon blog ni tak berusik, bilangan follower semakin bertambah....actually US rasa happy sangat kot kot ada penulisan US ni yang memberikan informasi yang berguna pada pembaca kan...weee...happynya...:))harap2 dengan keikhlasan ni dapat pahala.

Wokeh...US nak cerita pasal rutin harian US yang dah berubah...rutin baru US...hari hari mesti mahu Nescafe instant 3 in 1 secawan tak kiralah white coffee ke..Nescare Mild ke....Nescafe Tarik ke...wahh...nikmatnya tak terkata....

By the way, over my 'research' to several artikel...kafein in coffee memang ada kebaikan and keburukan....keburukannya especially apabila berlebihan...tapi US masih tak dapat jawapan lagi kalau secawan sehari tuh consider berlebihankah?sebab US amik tiap2 hari without miss...wow kemaruk sudah!hehe....

OK by the way, to share the kebaikannya.....apa yang US boleh summary kan seperti di bawah
1) kafein boleh mengelakkan kanser especially kanser kulit
2) kafein meningkatkan kecergasan
3) kafein menghilangkan ngantuk
4) dan yang paling berkesan pada US ialah...kafein meningkatkan pencernaan tau...sebab apa...hari2 lepas minum setiap pagi...mesti terus rasa nak ke toilet beberapa ketika lepas tuh...hehehe...

tapi ingat....jangan berlebihan OK...:))

Note: Sila elakkan pengambilan kafein oleh ibu mengandung...peace!

4 comments:

Nanak said...

lamanya US tak menulis...secawan sehati tu takpe, sy pernah tgk kat WHI, pakar pemakanan bilang blh minum tp jgn lebih 4cawan sehari...

~Umi.Sufira~ said...

Nanak...aah...lama tak menulis...hehe..ponteng sokmo..oh gitu....harap2 US ni tak overdose..:)

m-i-o said...

setakat 2-3 cawan sehari ok :)

sy masa pregnant pun tetap minum. hahaha! cuma jgn minum masa makan main meal - setakat masa minum petang kira okeyla. sebabnya kafein dalam kopi akan menghalang penyerapan vitamin C daripada makanan yg kita makan.

disebabkan sy peminum kopi tegar, anak yg menyusu tetap tido gakk walaupun omak minum kopi. immune kot. hahaha.

Dalila Hamid said...

x boleh shari hentam byk kali minum... nnti kencng manis... mmember yg cakap....